marți, 17 iulie 2012

Predica la Casatorie

                              
Iubiti miri,
Stimati nanasi,
Dragi nuntasi

     Astăzi a fost consemnata în cartea vieţii voastre cea mai frumoasă pagină a uniri tainice consfinţite prin binecuvântarea lui Dumnezeu. Un asemenea moment sublim nu se poate da uitări, el va rămâne peste ani mărturia legături dragostei neîntrerupte pe care doriti să o desăvârşiţi de acum inainte.
    Vă veţi aminti cu drag de această zi, care va rămâne ca zi aniversară, în memoria naşilor, părinţilor şi a distinşilor dumneavoastră invitaţi.
    Dupa cum bine ştiţi Taina Căsătoriei face parte din cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii prin intermediul cărora şi al materiei sfinţite, care se foloseşte în cadrul lor, omul primeşte  sfinţenia.
    La Botez folosim apa, la taina mirungeri folosim untdelemnul, primim sub chipul pâini şi al vinului pe Cristos în Sfânta Împărtăşanie…nu cumva v-aţi întrebat dacă la Sfânta Taină a Cununiei lipseşte ceva ? Vre-o materie ?
Iubiţi mei nu vă faceţi griji nu lipseşte nimic.
    Materia tainei este, dacă am putea spune, iubirea voastră puternică care va adus în faţa sfântului altar. Iubirea este cu adevărat o taină mare aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel: Taina aceasta mare este. Si mai spune Sfântul Apostol Pavel că este mare pentru că este în Hristos şi în Biserică. Pentru  că aşa cum taina iubiri voastre va fi materializată  prin naşterea de prunci buni, care primesc încă din pântecele mamei suflarea vieţi, şi se nasc pentru veşnicie, tot  aşa  Biserica prin Cristos renaşte pe oameni pentru viaţa veşnică.
       Iubiţi miri,
    Dorim ca aşa cum astăzi aţi intrat în Biserică, ţinându-vă de mâini, tot aşa ţinându-vă de mâini să intraţi în Împărăţia lui Dumnezeu.
    Şi aşa cum fiecare dintre voi aţi primit inel ca semn al dragostei neîntrerupte, fiind fără de sfârşit, tot astfel dragostea voastră, unul pentru celălalt, să fie fără de sfârşit.
    Şi aşa cum astăzi aţi înconjurat masa pe care se află Sfânta Evanghelie care simbolizează pe Cristos, însă aţi înconjurat-o nu în sensul mişcări soarelui pe cer, sau a acelor de ceasornic, ci în sens invers, tot aşa dragostea voastră să depăşească spaţiul şi timpul, şi oriunde vă veţi afla să ştiţi că nu sunteţi singuri ci împreună pentru veşnicie.
    Şi aşa cum lumânările ţinute de naşi ard de o parte şi de alta, tot aşa în lumina vieţi care este Cristos să fiţi aprinşi de dragoste unul pentru altul ca la ceasul sfârşitului să vă bucuraţi că v-aţi cunoscut şi aţi dorit să fiţi împreună.
    Să nu uitaţi, iubiţi miri, că aţi dorit să pecetluiţi nunta voastră cu jurământ sfânt că veţi păstra legătura dragostei curată, sfântă, dreaptă, neîntreruptă, neabătându-vă de la îndatoririle voastre nici unul nici altul, urmând ce este bine plăcut lui Dumnezeu şi oamenilor.
    Să nu uitaţi că aţi dorit să primiţi marele dar al nunţi: binecuvântarea lui Dumnezeu, care dă naştere familiei voastre în Biserică.
    Să nu uitaţi, iubiţi miri, de părinţi care v-au născut şi v-au crescut, aşteptând cu drag ziua nunţi voastre, dar şi de naşi care purtând azi lumina, ce simbolizează pe Cristos, şi flacăra nestinsă a dragostei care va lumina în candela căsniciei voastre drumul către Cristos Cel ce este ,,Calea Adevărul şi Viaţa”
    Şi nu în ultimul rând, să nu uitaţi, iubiţi miri, că de acum înainte nu mai sunteţi singuri, ci unul altuia sprijin pentru întreaga viaţă, de care la ceasul sfârşitului să vă bucuraţi că v-aţi cunoscut şi aţi dorit să fiţi împreună sau în companie pentru toată viaţa.
    Nu ştiu câţi dintre noi cunosc cu adevărat ce înseamnă a fi în companie. Acest cuvânt compus, care vine din lb. latină de la com şi panis , care în traducere liberă înseamnă: cu pâine, adică a mânca pâinea împreună, ceea ce deja s-a săvârşit şi consacrat  iubiţi miri, prin faptul că aţi mâncat din aceiaşi pâine, şi v-aţi îndulcit din acelaşi pahar, (aşa cum toţi ne împărtăşim la Sfânta Liturghie, fiind toţi în unitate prin legătura dragostei şi a comuniuni cu jertfa lui Cristos).
    Iată dumneavoastră ştiind că dragostea înseamnă şi jertfă, renunţare de sine pentru a trăi viaţa celuilalt, veţi continua împărtăşind mai departe bucuria însoţiri voastre în compania naşilor, a părinţilor şi a fraţilor şi a distinşilor invitaţi, în alt cadru festiv pe care îl aşteptaţi acum, însă nu înainte de a vă transmite respectul, dragostea, preţuirea noastră pentru ceea ce înseamnă familia creştină şi misiunea ei majoră în contextul lumi contemporane ca mijloc de echilibru şi de statornicire a unei rânduieli sfinte de viaţă, de trăire şi moralitate creştină.
    În încheiere dorim şi ne rugăm ca  Dumnezeu să vă ajute ca prin viaţa voastră; curată, sfântă, dreaptă, deci creştină să fiţi binecuvântaţi de Dumnezeu şi încununaţi în ceruri, adresându-vă urările: să aveţi casă de piatră - zidită pe piatra credinţei care este Cristos, să fiţi dăruiţi de Dumnezeu cu copii buni  şi sănătoşi întru mulţi şi fericiţi ani.
                                        La  Mulţi ani fericiti! Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.