marți, 17 iulie 2012

Taierea Imprejur. Sfantul Vasile cel Mare (1 Ianuarie)

Dumnezeu a dat porunca parintelui Avraam ca: ,,tot pruncul nou nascut de parte barbateasca sa fie taiat imprejur" (Fac. 17; 12/14), ca semn al origini sale din poporul ales. Aceasta taiere imprejur semnifica Botezul din Noul Testament, instituit de Fiul lui Dumnezeu trimis ca sa ia chip de om aici pe pamant. Si pentru a implini Legea veche, a lui Moise (Alianta intre Dumnezeu si poporul ales), Isus a primit taierea imprejur ca un fiu al acestui popor.  
  Aceasta taiere imprejur a Domnului Isus Cristos a fos si ultima taiere imprejur a poporului, crestin, nascut prin el. De acolo a urmat taierea imprejur nefacuta de mana, ci cea facuta prin credinta. Sfantul Botez trebuie sa taie din inimile noastre; ura, razbunarea, impietrirea inimi, desfraul, betia si altele ca acestea, la fel cum facea si taierea imprejur din Vechiul Testament. Prin Alianta s-a creeat un legamant intre Dumnezeu si Avraam prin care, poporul ales, trebuia sa-i ramana credincios lui Dumnezeu, pazindu-i poruncile. In schimb Dumnezeu îi va asigura lui si poporului ce se va naste din el ocrotirea deosebita, precum si stapanirea Canaanului. Prin aceast ceremonial facut de Isus se prefigureaza jertfa mantuiri noastre de pacate. Odata cu ceremonia taieri imprejur, Fiul lui Dumnezeu isi primeste si numele de Isus, vestit de ingerul Gavril sfintei Fecioare Maria, inca de la Buna Vestire.
  II Al doilea eveniment sarbatorit de Biserica noastra este comemorarea sfantului Vasile cel Mare care a trait intre ani 330 - 379 din vremea imparatului Constantin cel Mare si pana pe vremea imparatului Valens, cel cazut in ratacirea lui Arie. 
   S-a nascut in Cezareea Capadociei din parinti credinciosi: Emilia si Vasile. Tatal fiind dascal in aceasta cetate. Afost inaltat la scaunul episopal, apoi arhiepiscop al Cezareei, in anul 370, in vremuri grele si tulburi pentru Biserica, cand ereticii lui Arie si Macedontiu, izbutira, asa dupa cum am spus, sa-l aiba de partea lor pe imparatul Valens. Sfantul Vasile a dus o lupta apriga cu scrisul si cu cuvantul pentru apararea sfintei Treimi. 
  A indreptat si unele lipsurile din activitatea calugarilor din manastiri, atragandu-le atentia ca trebuie sa se ocupe si de mantuirea altor suflete si nu numai de propria lor mantuire. Est cel dintai ierarh care a intemeiat pe langa Biserica azile si spitale in ajutorul celor saraci si neputinciosi, indemanandu-i pe cei instariti sa-si foloseasca bogatiile lor in ajutorul celor nevoiasi si lipsiti. S-a mutat la Domnul in ziua de 1 Ianuarie a anului 379 la varsta de, numai 50 de ani, data comemorata de sfanta Biserica.
  III Al treilea eveniment pe care omenirea îl serbeaza astazi este trecerea intr-un nou an civil si cand la cumpana dintre ani ne indreptam, uni spre alti, cu mana intinsa pentru a fi primi care sa uram aproapelui nostru traditionaul ,,La multi ani!" si un An Nou cu bucurie, dar oare, s-a produs aceasta schimbare si in sufletul nostru? 
  Adica a luat fiinta in inima noastra locul omului vechi, un om nou, curat si cu sufletul plin de iubire evanghelica pentru aproapele nostru ? 
  Crestinul nu trebuie sa sarbatoreasca numai in anumite zile, sarbatoarea lui trebuie sa fie continua pentru sanatatea pe care Dumnezeu ne-o da in fiecare zi. Si, daca doresti sa ai vreun folos, din anul care vine, multumeste lui Dumnezeu ca te-a adus pana aici si ca-ti ofera speranta unui an nou. Incearca, macar de azi, daca pana acuma nu ai facut-o, sa-ti usurezi contiinta si sa-ti cureti sufletul prin sfanta spovada pentru a trai, de acum inainte, viata cea adevarata castigata prin jertfa lui Isus Mantuitorul nostru. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.