marți, 17 iulie 2012

Cei trei mari Ierarhi ai Biserici Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigore Telologul

   ,,Asa sa lumineze faptele voastre inaintea oamenilor incat vazandu-le sa-l preamareasca pe Tatal vostru cel din ceruri."

    Cei trei ierarhi si mari dascali ai bisericii crestine au trait in aceeasi perioada de timp si au urmat cele mai inalte scoli de la vremea respectiva; Constantinopol, Cezareea si Atena, fiecare in felul sau prin cuvant scris si fapte si-au adus contributia la intarirea si cunoasterea dogmelor credintei si implicit a lui Dumnezeu.
    Sfantul Vasile cel Mare (329 - 379 ) s-a nascut in Cezareea Capadociei (Turcia de azi) dintr-o familie numeroasa cu multi copii care, in totalitate s-au dedicat lui Dumnezeu, fie ca slujitori ai Domnului; diaconi, preoti sau episcopi fie, dedicandu-se vieti din manastiri.
    Parinti lui Vasile cel Mare s-au numit: Vasile si Emilia, buni crestini care au dat o educatie religioasa foarte puternica copiilor lor, crescandu-i in atmosfera dragostei si iubiri de Dumnezeu si ajutorari aproapelui.
    Sfantul Vasile cel Mare elaboreaza asa numitele ,,Reguli manastiresti" cerandu-le calugarilor din manastiri, pe langa altele, sa se roage pentru sufletele tuturor crestinilor nu numai pentru propriile lor suflete.
    Instituie ,,Ordinul bazilitan" in Biserica din care au facut parte corifei Scoli Ardelene, luptatori pentru demnitatea si cultura romanilor din Transilvania. A intocmit Liturghia care-i poarta numele si care se celebreaza si in Biserica noastra. El, nu numai ca instituie reguli noi, invata despre mila si indurarea lui Dumnezeu, dar si pune in practica ceea ce predica. Ocupandu-se de durerile si necazurile poporului credincios infiinteaza primele azile de batrani; case de educatie si reeducare a tinerelor fete cazute in pacat si chiar scoli tehnice.
Sfantul Vasile cel Mare se duce la Domnul in ziua de 1 Ianuarie 379, la varsta de 50 de ani, prea repede pentru a fi spus si facut ceea ce-si dorea pentru Dumnezeu.
    Sfantul Grigore Teologul (328 - 389) s-a nascut in Nazianz din parinti crestini Grigore si Nona. A urmat si el aceleasi scoli ca Vasile cel Mare fiind chiar colegi de scoala. Dupa definitivarea studiilor, impreuna cu Vasile cel Mare, s-au retras in manastiri pentru a pune in scris Tainele cunoasteri lui Dumnezeu pentru cei care doreau sa studieze. A renuntat si la scaunul episcopal din Sosima acolo unde a fost pus, fara voia sa, de imparatul Teodosie (380), urmandu-si chemarea de a dezvalui meditatiile si descoperirile sale tuturor celor care vroiau sa-l cunoasca pe Dumnezeu. Si Sfantul Grigore are scrisa o sfanta Liturghie ce ii poarta numele si care se celebreaza, de cateva ori pe an si in Biserica noastra, dar care, se celebreaza, regulat in apus.
    Cel de al treilea sfant pe care biserica il sarbatoreste astazi este sfantul Ioan Gura de Aur (344 - 407), un deosebit de bun orator si predicator de la care ne-a ramas, pe langa Liturghia care-i poarta numele si multe invataturi si descoperiri ale tainei intrupari si invieri Mantuitorului nostru Isus Cristos.
    Numit si ,,doctor euharisticus" apara cu scrisul si cu cuvantul adevarurile de credinta si infiereaza imoralitatea imparatilor Bizantului Arcadiu si Eudoxia, ceea ce-i va atrage exilul si moartea.
    Toti trei sunt cinstiti, laudati si sarbatoriti de ambele Biseici, de rasarit si de Apus.Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.