joi, 19 iulie 2012

A doua zi de Pasti

  ,,Cristos a inviat!"
    ,,Adevarat ca a inviat!" pentru ca: ,,daca nu ar fi inviat zadarnica este propovaduirea noastra si credinta voastra" ne spune sfantul apostol Pavel, noua si Bisericii din Corint in 1 Cor. 15/14.
    Ioan, cel mai iubit ucenic al lui Cristos, fuge intr-un suflet la mormantul lui Isus, unde ajunge primul dupa ce Maria Magdalena le adusese vestea ca a vazut mormantul lui Isus, gol. Acest ucenic este acela care a fost alaturi de Isus, de Fecioara Maria si de femeile care nu l-au parasit nici pe drumul Golgotei dar nici atunci cand si-a incredintat sufletul in mainile Tatalui Ceresc. Dar si cel care, dupa Invierea si aratare, a ramas in preajma lui Isus pana la Inaltare si care, in 1 Io. 1/1 spune: ,,ce am auzit, ce am vazut cu ochii nostri, ce am privit si mainile noastre au pipait, despre Cuvantul Vieti, aceea va vestim."
    De fapt, noi nu credem ca Isus a inviat pentru ca Maria Magdalena a spus lui Petru si ucenicilor, care erau cu el, ca a vazut mormantul lui Isus gol. Nici pentru ca, cei doi Petru si Ioan, au gasit in el giulgiul cu care a fost infasurat trupul lui Isus si nici pentru cele spuse de inger femeilor mironosite ajunse la mormant. Acestea toate pot creea dubii si interpretari. Noi credem pentru marturisirea celor care au fost in preajma lui Isus dupa Inviere si pana la Inaltarea sa la cer, dupa cum afirma sfantul apostol Petru: ,,Dumnezeu i-a dat sa se arate, nu intregului popor, ci noua celor care am mancat si am baut impreuna cu el."
    O minte sanatoasa nu se poate indoi de invierea lui Isus pentru ca nimeni nu ar putea explica, in caz contrar, cum atatea oameni care au fost in preajma lui Isus dupa Inviere, au sustinut Invierea indiferent de consecintele si pericolele la care s-au expus: moarte, chinuri si suplicii in cele mai dramatice forme, numai pentru a sustine ceva ce nu au vazut si despre care nu s-au convins cu simturile lor!
    Sfantul Ioan Gura de Aur, referitor la aceasta a scris: ,,O mare dovada a invieri lui Isus a fost tocmai marea putere pe care a manifestat-o dupa moartea sa, i-a convins pe cei vii sa-si paraseasca: tara, casa, rudele, sotiile, copii, parinti si prieteni fara sa se gandeasca la propriul pericol, la viata lor. Toate acestea sunt realizari, nu ale unui mort ce a ramas in mormantul sau, ci ale lui Dumnezeu, cel inviat." Apoi mai credem si pentru ca ne sunt transmise de catre Dumnezeu prin alesi sai, peste care nu planeaza nici un dubiu, si astfel nu suntem inselati in credinta noastra. Si, la toate acestea se adauga uluitoarea transformare, din temelii a intregii omeniri si raspandirea cu repeziciune a noii credinte si imbratisarea ei de un foarte mare numar de popoare incat la peste douazeci de secole de la acel eveniment este pastrata si evocata nealterat.
    Lumina care a fost trimisa atunci de Tatal Ceresc, peste intreaga omenire, a ramas nealterata si la fel de puternica in mijlocul poporului castigat de Fiul sau prin Jertfa pe Cruce si Invierea sa dupa trei zile ca sa ,,lumineze tot poporul".
    Omul, prin Invierea lui Isus, a descoperit sensul vieti si al morti. A descoperit ca, moartea nu este ultimul stadiu al omului ci faptul ca ea este inceputul uneia noi, nebanuite inainte de Jertfa lui Isus. Cu toate ca ultimele cuvinte ale lui Isus pe cruce, adresate Tatalui Ceresc, au fost: ,,s-a sfarsit" acestea nu au facut referire la sfarsitul sau, ci la sfarsitul misiuni ce i-a fost incredintate, deoarece Invierea lui Isus este realitatea faptului ca, prin moarte, omul intra din nou in stadiul vieti in care a fost creeat si in care a trait pana la pacat. Stadiu in care nu se mai petrece actiunea legilor fizice si biologice asupra sa, ci trairea in har intr-o viata definitiva.
    Prin moarte, Isus, a omorat moartea, a ingropat-o, a distrus pacatul, cel care-l desparte pe om de Dumnezeu. Iar prin Inviere a readus bucuria vieti, a facut din creeatura lui Dumnezeu - omul - o fiinta constienta de adevaratul loc pe care-l ocupa in Univers. Iata de ce, omul, trebuie sa fie mereu cu grija ca, radacinile acestei vieti, castigate de Isus pentru el, sa fie nutrite mereu cu Trupul si Sangele Domnului - garantia vieti de veci. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.