marți, 17 iulie 2012

A treia zi de Craciun (27 Decembrie)

,,Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta"

    In aceasta a treia zi de Craciun, Biserica ne prezinta, prin sfanta Evanghelie pe care am auzit-o astazi, deschiderea martiriajului milioanelor de martiri si marturisitori ai credintei in Cristos, care au preferat moartea de martir in alternativa cu lepadarea sau renegarea credintei in Cristos, chiar si in fata celor mai crunte si salbatice amenintari cu moartea. 
    Primul martir cu care se incepe varsarea sangelui tuturor celor ce, in primele veacuri l-au marturisit pe Cristos, este Stefan unul dintre primi arhidiaconi, ridicat de apostoli la aceasta demnitate.
    Acest prim martiriaj pentru Cristos ne atrage atentia ca trebuie sa iubim viata pe care Isus ne-a daruit-o si, ca pentru aceasta, sa fim pregatiti ca, daca va fi cazul, sa nu ezitam a ne sacrifica viata aceasta pamanteasca.
    Pentru ca aparentele acestei lumi ne pot insela foarte usor Dumnezeu are grija sa ne atentioneze, prin constiinta noastra, din cand in cand.
    Prin moartea sa, sfantul Stefan, a fost si primul care a dat marturie despre Isus din cer, cand a spus in fata sinedriului: ,,Iata, vad cerurile deschise, si pe Fiul Omului stand la dreapta lui Dumnezeu." Despre acel Isus care, in timpul morti sale de martir, l-a intarit si l-a inspirat sa se roage, pentru ucigasi sai. Incat, de sub ploaia de pietre cu care era lovit, inalta lui Dumnezeu rugacinea de iertare, pentru criminali sai, care nu stiau ce fac.
    De fapt, mesajul acestui intai martir este acela de a ne face sa stim sa acceptam suferinta, pentru a o transforma in bucurie; sa-l iertam, dar si sa-l iubim pe aproapele nostru si chiar si pe dusmanul nostru.
    Sa nu dam inapoi cand suntem pusi in situatia de a marturisi credinta noastra, pentru ca Isus, este ,,adevarul si viata."
    Toate persecutiile, pe care crestinul trebuie sa le infrunte, in trairea vieti adevarate, cea intru Cristos, nu sunt decat cuvintele lui Isus pe care le-am auzit si in evanghelia de astazi si pe care un urmas al sau le va infrunta: ,,va vor prigoni si va vor târi in fata tribunalelor si veti fi urâti, de toti, pentru numele Meu." De aceea, stiind ca Isus ne-a spus ca urmasi sai vor patimi, sa fim convinsi ca si el, va fi alaturea de noi, in toate momentele grele ale vieti noastre.
    Dupa cum, sfantul Stefan a primit martiriul sangelui pentru credinta sa si nu a vrut sa abdice de la adevar, tot asa si noi, cei botezati intru Cristos, suntem datori sa raspandim adevarul lui Cristos, fara ocolisuri si sa nu ne fie teama ,,de cei care ucid trupul dar care nu pot ucide sufletul." Mt. 10/28
    Gestul sfantului Stefan, in timpul torturi sale, ne demonstreaza ca el s-a confundat cu adevarat cu cel pe care-l propovaduia.
    Iubirea si iertarea dusmanului, sunt acele elemente care fac difernta dintre un crestin si un pagan.
    Se spune ca sfantul, intai martir, Stefan cunostea pe Isus si invataturile sale nu numai din relatarea apostolilor, dar si pentru ca el a fost unul dintre cei 70 de mucenici insarcinati cu raspandirea vesti bune intre iudei. Acest lucru si cunoasterea in amanuntime a Vechiului Testament si a Legii lui Moise au facut din Stefan un adversar de temut pentru carturari si farisei. Si, iata ca, neputand sa-l invinga prin cuvant, urmare harului primit de la Dumnezeu, l-au exterminat fizic.
    Din gesturile si curajul acestui incepator al lungului sir al acelor care s-au jertfit pe altarul lui Cristos, sa aflam izvor, din care sa ne adapam si noi cu apa cea vie a vieti adevarate si vesnice. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.