marți, 17 iulie 2012

Duminica a XXVIII a dupa Rusalii

,,Privegheati si va rugati, ca nu stiti ceasul in care va veni sfarsitul,"

      In Evanghelia de astazi ne sunt prezentate scuzele pe care le aduce omul atunci cand Dumnezeu il invita la casa sa, la ospatul sau. Vedem cum, cu toate ca pentru cei alesi, Dumnezeu, a pregatit multe bunatati, acestea, parca intelesi, il refuza, determinandu-l sa ofere aceste bunatati celor mai necajiti si amarati care nu-l vor refuza.
    Prin glasul Evangheliei care zice: ,,Privegheati si va rugati, ca nu stiti ceasul in care va veni sfarsitul," Isus ne cheama la Biserica sa, la ospatul cel adevarat al Impartasanei, la Spovada, rugaciune si grija pentru suflet, pentru ca nu stim cand vom fi chemati pentru drumul cel mai lung al vieti de apoi.
    Tot Evanghelia de astazi ne arata si principalele motive pentru care omul il refuza pe Dumnezeu, ca: grija lucrului pentru trup; suntem supusi robiei patimilor celor cinci simturi: ,, mi-am cumparat cinci perechi de boi"; dedarea la pacatul desfranari:,, mi-am luat femeie" cu toate ca la sfanta biserica se jertfeste Cristos pentru noi toti.
    Ingeri Domnului inconjoara sfanta masa, canta si se roaga alaturea cu noi, dar, marea majoritate a oamenilor prefera sa ramana acasa in timpul sfintei Liturghii, sa se uite la televizor, sa bea si sa faca si alte pacate.
    Uni dintre oameni ar veni si la biserica daca aici nu ar auzi ca trebuie sa se lepede de pacate, de patimile ce le au; avere, desfranare, pizma, clevetire si alte pacate pentru ca atat de mult a pus Diavolul stapanire pe viata lor incat nu pot si nu vor sa renunte la viata pacatoasa si lipsita de Dumnezeu pe care o duc. Dar sa fim convinsi ca nimic rau, spurcat si cu pacate nu va intra la cina Domnului, in Imparatia sa.
    Dumnezeu nu obliga pe nimeni la nimic, spune celor ce vor sa auda: ,, cine vrea sa vina dupa mine..." Dar aceasta chemare este mai mult o propunere decat o porunca asteptandu-ne de cand ne-am nascut sa-l urmam. Sfantul Ioan Gura de Aur, referitor la chemarea Domnului spune ca se adreseaza oamenilor astfel: ,,Veniti la mine, toti, nu doar stapani, ci si sclavi, nu numai bogati, dar si saracii, nu doar barbati ci si femeile, nu numai batrani dar mai ales tineri, nu doar cei bolnavi dar si cei sanatosi."
     Isus nu face nici un fel de deosebire intre oameni si nici nu tine cont de starea lor. Tuturor le adreseaza acel: ,,Veniti". De ce-i cheama ?! Sigur nu pentru a le lua averea si nici pentru a-i trage la raspundere. Ii cheama tocmai pentru a-i descatusa de lantul Diavolului, de lantul pacatelor care l-a incatusat.
    Cand preotul ii cheama pe credinciosi la ospatul mantuiri: ,,Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati" si ei nu vin, nu o fac pentru ca au pacate foarte mari sau foarte grave, ci pentru ca le este jena sau pentru ca se considera fara de pacat! Si asta pentru ca habar nu au ce inseamna pacatul si cat de usor, Diavolul, te pune sa pacatuiesti in fiecare moment, in fiecare ceas. Sau nu vin pentru ca, pur si simplu, le este lene. Si iata cum invoca fel de fel de motive care arata ca sunt nepregatiti. Si nepregatiti raman pentru toata viata lor, pana la ceasul cel din urma.
    Din nefericire, de ani multi oameni se indeparteaza tot mai mult de Ospatul Domnului, de Trupul si Sangele lui Isus. Pentru foarte multi ,,norma" este de doua ori pe an! Putin. Foarte putin gandindu-ne la cate pacate acumulam intr-o perioada scurta de timp, dar intr-un an ?!
    Daca omul va ramane la aceasta norma incontinuare, neimbracat in haina dragostei, a nadejdi si a credintei risca sa fie aruncat: ,,in intunericul cel din afara unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor." Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.