miercuri, 18 iulie 2012

Duminica lsastului sec de branza (Duminica iertari)


          ,,Postul care-mi place - spune Domnul - este atunci cand imparti painea ta cu cel  

     flamand si-l adapostesti pe cel care nu are adapost..."

    Dupa ce, in duminicile anterioare, am fost invatati ca avem datoria sa ne spovedim, apoi, cum trebuie sa fie spovada noastra ca sa ni se ierte pacatele si cat de necesara este, in economia lui Cristos, iertarea. Astazi Isus ne ofera, pe langa iertare si cea de a patra conditie a postului - adunarea de comori (faptele milosteniei noastre).
    Postul devine timpul in care zidurile dintre om si Dumnezeu, facute din pacatele noastre prin care l-am suparat si cele dintre om si om creeate si ele din ura si vesnica dusmanie dintre oameni sunt distruse de iertare si iubire.
    In vechime, credinciosi posteau si faceau economie pentru a ajuta, cu economiile astfel realizate, pe cei saraci din grupul lor. Despre comorile pe care omul le aduna, Isus, spune ca sunt comori trecatoare care nu au nici un pret, nici in vesnicie si nici aici pe pamant.
    Pentru a ne asigura o viata buna aici pe pamant si vesnicia in viata de apoi, trebuie sa adunam urmatoarele comori:
         1. comoara iubiri despre care se spune in sfant Scriptura: ,,chiar daca as avea toate tainele stiintei si ale cunoasteri si credinta sa pot muta munti, daca dragoste nu am, nimic nu am!" Bogatia omului cuprinde; credinta, nadejdea si dragostea;
         2. singurul mod prin care se pot darama puternicele ziduri construite intre om si Dumnezeu, prin pacatele cu care l-am suparat si cele dintre om si om este iertarea;
         3. dupa care urmeaza cunoasterea lui Dumnezeu asa cum ne spune sfantul evanghelist Ioan in 17/3: ,,Aceasta este viata vesnica; sa te cunoasca pe tine, Dumnezeu adevarat si pe Isus Cristos pe care l-ai trimis.";
         4. Credinta este conditia omului de a face fape bune care sa-i asigure mantuirea;
         5. A face voia lui Dumnezeu este o comoara personala a fiecarui fiu al lui Dumnezeu si urmas al lui Cristos pe care o putem lua cu noi;
         6. Prin rugaciune avem minunatul privilegiu de a sta de vorba cu Dumnezeu si de a-i oferi lui totul;
         7. Prin slujirea lui Dumnezeu ne asiguram o alta comoara personala pe care o putem lua cu noi pentru ca; ,, cel ce ofera un pahar cu apa rece celui insetat...nu v-a pierde plata sa!" ne spune Mt. 10/42.
    Dupa cum cunnoastem cu toti de maine intram in marele post al Invieri Domnului in care trebuie sa respectam cele 2 cai:
         a. Abtinerea de la pacat pentru a implini postul sufletului;
         b. Abtinerea de la bucate pentru a implini postul trupului.
    Pentru ca, se stie ca, postul are trei dusmani deosebit de activi si puternici:
-         diavolul, care-ti sopteste ca te poti mantui chiar si daca nu postesti, pentru ca postul nu este inscris intre cele 10 porunci date de catre Dumnezeu lui Moise, cu toate ca primul caruia i s-a cerut sa tina post a fost Adam;
-         Lumea, mai ales cea de astazi care prin tentatiile ei iti distrage atentia de la mantuire spunandu-ti ca postul nu mai este la moda astazi si ca numai babele mai postesc;
-         Trupul, deasemenea, abia cand aude ca urmeaza a incepe postul se manie si se intristeaza ca urmeaza sa fie chinuit.
    Din nefericire multi crestini nu stiu care sunt cerintele adevarate ale postului pentru ca vedem cum:
         1. uni betivi se abtin de la bautura intreg postul, dar abia s-a terminat ca incep din nou sa bea si sa nu se mai opreasca tot restul anului ori daca am incalcat porunca cumpatului am ratat si roadele postului pentru viata noastra;
         2. alti se opresc de la mancare de dulce toata perioada postului dar nu si de la ganduri si fapte necurate, injuraturi, ura si dusmanie;
         3. alti se lauda ca tot postul s-au rugat, au citit psalmi si alte carti religioase, stand in priveghere toate noptile, dar analizand faptele acestora in timpul zilei vei vedea ca nu au retinut nimic din ceea ce au citit acolo pentru ca sunt rai si neiertatori si astfel postul pentru acestea nu este inaintare pe calea mantuiri ci afundarea, mai adanc, pe calea osandei vesnice.
    Daca nu facem postul dupa canoanele bisericii, cu infranarea totala, a ; gandurilor patimase de ura si dusmanie si a limbi de la injuraturi. Sau daca din sufletul nostru lipseste; mila, indurarea, milostenia pentru cei saraci si neputinciosi (nu pentru cei care sunt in stare sa-ti dea in cap daca nu le dai bani) si mai ales iubirea si dragostea pentru aproapele tau, nu ai postit! Ai tinut doar o moda pe care ai vazut ca si alti o tin.
    Aceasta Duminica a lasatului sec de branza este denumita si Duminica iertari, ea amintindu-ne de izgonirea lui Adam si a Evei din Rai pentru pacatul neascultari si ispita mandriei. Acestea au fost iertati numai dupa ce si-au asumat fiecare, personal, vina si au cerut indurare de la Dumnezeu.
    Asemenea ca protoparintilor nostri Adam si Eva si noua, urmasi lor, Dumnezeu, ne ofera multe ocazii de a cere iertare lui Dumnezeu si aproapelui nostru.
    Haideti sa profitam si noi de acest timp al postului si sa-i cerem iertare lui Dumnezeu dar si aproapelui nostru pentru ca, iertare de la Dumnezeu, primim numai atunci cand ne-am scos din suflet ura fata de aproapele nostru.  
    Asa ca, mai intai, trebuie sa ne cerem iertare uni de la alti si putem incepe chiar acum si de aici din Biserica.
    Celor care nu sunt aici sa le cerem iertare mergand la ei si vizitandu-i, iar celor care sunt mai departe, sunandu-i la telefon.
    Sa ne cerem iertare pentru toate greselile pe care le-am facut fata de ei, cu gandul sau cu fapta, cu voie sau fara de voie.
    Fara iertare nu ne putem apropia de Dumnezeu.
    Fara iertare nu este drum spre Paradis.
    Fara iertare nu este mantuire.
    Fara iertare nu este post!
    Iubiti credinciosi si eu imi cer iertare pentru toate greselile mele facute cu voie sau fara de voie. Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.