marți, 17 iulie 2012

Duminica dinaintea inaltari sfintei Cruci

,,Atunci se va arata, pe cer, semnul Fiului Omului" Mt. 24/30


    Unul dintre marile semne ale celei de a doua veniri a Fiului Omului va fi aratarea pe cer a sfintei si de viata facatoarei cruci. Acest semn a fost profetit cu o mie de ani inainte de Intruparea lui Isus, aratandu-se, atunci, in Psalmul 59/14 ca sfanta cruce este semnul de biruinta al lui Cristos: ,,Dat-a celor ce se tem de tine semn ca sa fuga din fata arcului." mai apoi, sfantul Pavel spune: ,,Cuvantul crucii este nebunie pentru cei ce pier, iar pentru noi, cei care ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu" 1 Corinteni 1/18. Din muritori, prin semnul crucii si sacrificiul lui Isus, am devenit nemuritori !  
    Inca din Vechiul Testament crucea este preinchipuita, simbolic, ca semnul mantuiri noastre, prin: pomul vieti asezat in mijlocul raiului; sarpele de arama ridicat in pustiu, prefigurand, si el, biruinta lui Cristos asupra morti.
    Cu lemnul acestei cruci, Isus, a zdrobit si a sfaramat portile iadului. Si, tot prin semnul crucii, s-a incheiat prigoana, din primele veacuri, impotriva crestinilor, cand s-a aratat imparatului Constantin cel Mare si prin care l-a biruit pe Maxentiu. De aceea, crestinul, trebuie sa poarte cu el acest semn nemuritor si de viata vesnica datator.
    Sa ne facem semnul sfintei cruci; cand intram in Biserica; cand incepem o nou zi; cand incepem lucrul nostru; cand plecam sau cand ne intoarcem acasa; in primejdii si izbanzi; in necazuri si bucurii; cand trecem pe langa restegniri, caci prin el ne vine mantuirea.
    Pentru credinciosi crucea reprezinta pavaza impotriva fortelor raului si ispitei care ne inconjoara. Crucea, este altarul prin care s-a adus jertfa mantuiri noastre, Isus Fiul lui Dumnezeu, de unde deriva valoarea si puterea ei.
    De pe cruce a rasarit invierea si puterea vieti vesnice, Cristos, Mantuitorul lumi. Spre aceasta ne cheama Biserica sa meditam, spre iubirea nemarginit a lui Dumnezeu, fata de noi care am fost rascumparati prin moartea pe cruce a Fiului sau. Sarbatoarea de astazi ne indeamna sa privim spre sfanta cruce, spre jertfa mantuitoare a Domnului mantuiri noastre, Isus Cristos si sa vedem dragostea cu care ne-a inconjurat si acolo sus pe cruce, cand, intinzand mainile, parca ne cheama pe toti la pieptul sau in acele ultime clipe ale agoniei sale. Fie ca Domnul iubiri sa va ocroteasca viata si sa ne indrume gandul si fapta pentru a putea spera, ca psalmistul : ,,Te iubesc din inima, Doamne, taria mea ! Doamne, tu esti izbavitorul meu si intarirea mea" Psalmul 18;1/2. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.