marți, 17 iulie 2012

Duminica a XXVII a dupa Rusalii

  ,,Vai voua carturarilor si fariseilor fatarnici!"

    Sfanta Evanghelie pe care am ascultat-o astazi ne prezinta vindecarea facuta de Isus femei garbove, legata in aceasta pozitie de catre Diavol timp de optsprezece ani.
    Isus o vindeca si o indreapta pe aceasta femeie la fel cum indreapta si astazi viata stramba a multora dintre noi daca alergam la el cu credinta.
    Dintre toate fiintele acestui pamant singur omul este facut pentru a putea privi continuu spre cer, spre Dumnezeu, dar devine incovoiat din cauza incapatanari si pacatelor sale. Cu cat omul il slujeste mai mult pe Dumnezeu, cu atat este mai drept! Si invers. Cu cat se leapada mai mult de Dumnezeu devine mai deviat si mai incovoiat asemeni acestei femei.
    Isus a venit in lume pentru a schimba firea omului si a indrepta numarul mare de persoane incovoiate si mai ales personalitati cocosate ! A venit sa indrepte si vietile noastre pline de pacate din cauza desei lepadari a noastre de Isus si de biserica sa.
    Cel de al doilea mesaj pe care ni-l transmite Evanghelia de astazi este cel al adevarului ca garbovirea noastra este atribuita Satanei si nu lui Dumnezeu cum vor sa acrediteze uni. Si aceasta pentru ca acela care-l cunoaste pe Dumnezeu stie ca el nu doreste garbovirea nimanui ci, din contra, indreptarea lui.
    Adesea asociem voia lui Dumnezeu cu ceea ce este rau, cu o pierdere importanta din viata noastra, cu o boala grava ori chiar cu moartea, spunand: ,,Aceasta a fost voia lui Dumnezeu!" chiar daca pe Isus nu l-am vazut si nici nu am citit ca ar fi provocat vreo boala cuiva, din contra, el a alinat si a vindecat suferintele de orice fel a celor loviti de diferite necazuri de catre Diavol.
    Ca urmare noi ar trebui sa ne schimbam modul de exprimare si sa spunem, atunci cand cineva s-a vindecat ori s-a nascut un copil sanatos si atat el cat si mama lui sunt sanatosi, cand dimineata privim stralucirea soarelui, sau cand sarbatorim un eveniment din viata noastra fie el onomastic sau religios; ,,Iata s-a facut voia Domnului!" pentru ca aceasta este voia Domnului: fericirea nu necazul; sanatatea nu boala; viata nu mormantul; vitalitatea nu sleirea de puteri, cu alte cuvinte insusirile unui om liber si drept.
    Dar tot Evanghelia de astazi ne arata ca: vindecarea, usurarea si indreptarea aproapelui nu sunt pe plac omului si ca, sub masca fatarniciei, incearca sa minimalizeze interventia divina in viata lui si a aproapelui sau.                 
    La fel cum au facut si farisei, despre care se face vorbire in Evanghelie, cand au spus ca nu este nici momentul si nici locul unei vindecari, sambata intr-o sinagoga! Ceea ce face ca Isus sa-i mustre nu numai pe mai marele sinagogii dar si pe toti cei prezenti a caror gandire este asemeni acestui leader al lor. Aratand ca pentru a face un bine unui semen al tau, aflat la necaz si suferinta, nu trebuie sa asteptam alt moment si nici sa cautam alt loc de interventie.
    Mai marele sinagogii este plin de egoism si de pacatul mandriei si al fatarniciei pentru ca, desi stia intreaga poveste a femei garbove, nu a miscat nici un deget in ajutorul ei, nici in alta zi si nici in afara sinagogii, pentru ca mandria de care era cuprins l-a facut sa creada ca nu este de demnitatea lui sa coboare pana la nivelul acelei sarmane femei.
    Asemnea cum nici parlamentari si potentati nostri, alesi, nu-si permit sa-si plece ochii si sa-si ascuta urechile si in alta perioada decat in campania electorala, pentru a asculta si usura, pe cat posibil, necazurile si durerile alegatorilor lor.
    Apoi pacatul fatarniciei acestui sef al sinagogii il face sa critice actiunea lui Isus de vindecare a femei garbove intr-o sambata, zi de sarbatoare la evrei. Pacatul fatarniciei, pe care uni il numesc ,,iscusinta" alti ,,mestesug" este pacatul care da nastere si altor mari pacate. Deoarece pacatul fatarniciei are ca ,,radacina" viclesugul iar ca ,,roade" minciuna, inselaciunea, siretenia, necinstea care vor duce la ,,coacerea" acestor roade si anume la vatamarea aproapelui !
    Acest pacat a stins dragostea si iubirea evanghelica si a aprins neincrederea;
-         fratele nu se mai increde in propriul lui frate; tatal nu se mai increde in propriul lui fiu, dupa cum nici copilul in tatal care l-a nascut si la crescut;
-           barbatul isi teme femeia sau invers, femeia isi teme barbatul si nu au incredere uni in alti.
    Si atunci, cum se mai poate infaptui, astfel, mantuirea lumi si a propriului suflet cand uni pe alti se insala si fiecare se straduieste sa-l amageasca pe celalalt ?!
    Mintea fatarnicului gandeste numai la viclenie si inselaciune.
    Iata si Iuda Iscarioteanul se dadea prieten cu Cristos, dar gandul sau era cel al unui hot si talhar. Al unui vanzator. Inima si sufletul lui tanjeau dupa arginti si faptele sale ni-l arata asa cum este; tradator si iubitor de averi materiale, de comori pamantesti.
    Calea fatarniciei am spus ca este calea celui viclean, al duplicitati de aceea trebuie sa o parasim cat mai repede cu riscul de a ramane singuri.
    Poate ca astazi sunt cu mult mai putini cei garboviti fizic, dar, cu siguranta, sunt foarte multi cei incovoiati de garbovirea propriului lor suflet.   Garbovire ce-l atinge pe fiecare la nivel psihic si in adancul inimi, acolo unde este lacasul lui Dumnezeu in om.
    Aplecarea spre egoism si placeri in aceasta lume, plina de egoism si tentatii, dorinta de a poseda, indiferent de urmari, sunt lucruri ce ne incovoaie mintea si care garbovesc, iremediabil, omenirea.
    In mila sa nemasurata, Dumnezeu a trimis in lume pe Unicul sau Fiu sa dezlege sufletele noastre si sa ne indrepte fiinta prin: Taina Botezului, a Pocaintei, a Impartasaniei, prin sfanta Scriptura, prin rugaciune si harul iubiri sale, revarsat peste creaturile sale.
    Dezlegarea si indreptarea noastra nu se face inafara vointei noastre ci cu directa participare a noastra, prin: credinta, rugaciune si fapte crestinesti. De aceea, cu incredere si fara sfiala sau rusine sa ne dezlegam ranile ce le avem, din diferite motive, si sa-i aratam Domnului lanturile legaturi noastre pentru a putea fi si noi dezlegati asa dupa cum a fost dezlegata si femeia garbova din Evanghelia de astazi. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.